ale_lite.jpgPen by, solid samfunn

Ålesund med alle Jugend-bygningene er en helt spesiell by her i landet. Det er også en meget pen by og et trivelig levende samfunn. Vi tar med noen bilder fra storebror på Mørekysten.

ale_1.jpg
Slik så byen ut før den fatale bybrannen i 1904. Bildet er tatt fra fjellet Aksla i slutten av 1800 tallet.

ale_2.jpg
Det er alltid liv og røre langs promenadene inne i Brusundet i sentrum, også på søndager. Masse turister besøker byen, og er helt fasinert over bygningene her.

ale_3.jpg
Hurtigruta på sørgående kommer innom på Skansekaia midnatt i Ålesund.

ale_4.jpg
Bilde mot Valderhaugfjorden og Ellingsøya i bakgrunnen. Nyoppført hotell på kaikanten i alt annet enn Rica stil som her i Kristiansund.

ale_5.jpg
Slik har Ålesund løst bobil-turismen til byen sin. Sunnmøringene har fortått det ser det ut som. I bakgrunnen Godøy lenger vest. Det er tunnel dit også.

ale_6.jpg
"Fishan" serveres i stor emballasje og smaker fortreffelig. Ofte er det spørsmål om det er torsk eller sei kunden vil ha. Tror de slår oss her.

ale_7.jpg
Ute på Tuenesset ligger den unike Atlanterhavsparken. Må si vi ble imponert hva som er bygd her. Selv en garvet fisker skal koste på seg en tur her. Like ved er det badestrand.

ale_8.jpg 
Inne i anlegget . Her kan fisk mates og det er kafe og lagt opp til en hel dag for å se på alle utstillinger som har med hav og gjøre. Det er utrolig hva de har fått til her .

ale_9.jpg
Her er bilde fra hovedbassenget der storparten av de nordatlantiske fisker som lever på grunt vann svømmer. En liten pjokk som her kan bli stum.

ale10.jpg
Mating av pinguiner er alltid populært innslag.

ale_11.jpg

Ålesund Museum har avdeling i Borgund i Nørveundet der båt-typer som har bygd opp samfunnet på kysten er utstilt. Inne i sentrum ligger en stor avdeling som omhandler alt annet, deriblandt Ålesunds krigshistorie. Eget Jugend-museum finnes i Brusundet,

ale_12.jpg
Skipstrafikken går rett nedenfor husene på Hessa, en bydel og øy vest for sentrum.

ale_13.jpg
Det er stor cruisebåttrafikk her. Det myldrer av turister i bygatene hele sommeren. Og så har byen noe å vise fram og da.

ale_14.jpg
I Steinvågsundet har Ødegaard berging hovedsete. Også landets trålerflåte har hjemhavn i Ålesund. De sørger for råstoff til de mange fisketilvirkere i området.

ale_15.jpg
En tur på kaipromenaden. Mange tar havn her. Kystvakta og Molja-fyret i bakgrunnen. I fyret har et hotell laget en flott hotellsuite!

ale_16.jpg
Bunkere finnes her også. I stedet for som her å grave den ned, har Sunnmøre museum merket hva som var her da tyskerne holdt på.

ale_17.jpg
Bybrannen var en tragedie. Fornyelsen var en formidabel innertier.

ale_18.jpg
Som andre steder er det også her en og annen som er litt for tørst i finværet.

ale_19.jpg
Lørdag ingen avgift tar vi mer enn gjerne med. Noen har skjønt ting og tang.

ale_20.jpg
Fineste byen i norges land. Ja.