bun_lite.jpgOmvisning for historieinteresserte fra Nederland og Trondheim

Fredag ble det omvisning i en del bunkere på Kirkelandet. På forhånd hadde Jørn Nikolaysen fra Trondheim tatt kontakt med BN om muligheten for guiding rundt omkring der også to som arbeider med krigshistorie i i Nederland ville se hva som fantes igjen.

bun_hvil_leit.jpg
F.v Peter Heijkoop, Nederland, Jørn Nikolaysen, Trondheim og Roy de Bruijn, NL som tar en hvil på ildledersentralen (Leitstand) ved Garnveien i Karihola.

bun_skog.jpg
Karihola gror igjen, og det er vanskelig å finne bunkerne ytterst her hvis kjentmann ikke er med.

bun_11_a.jpg
Roy Bruijn kommer inn i en Regelbau typ 11 A Norwegen som det finnes 7 stykker av i Karihola. Det er en 6 manns-bunker med 1 meter tykt tak. Fullstendig tysk benevnelse; Unterstand mit Heinrich-Rahmen Typ 11a Norwegen.

bun_622.jpg
Her har de vært i bunkeren bak Morlildveien, en Dobbeltgruppenunterstand som var brukt til kommandobunker ute i Karihola. Denne er ST-merket hvilket betyr Ständig, bygd i klasse B med 2 meter tykt tak og vegger. I døren Jørn Nikolaysen og Roy Bruijn og t.h. Peter Heijkoop.

bun_opp_klubb.jpg
Her skulle det ha vært en skikkelig bru opp til Klubba. Det er 7-8 meter rett ned her. Det er nevnt at Lions eller Rotary arbeidet med et bruprosjekt her, men det har blitt stille om det.

bun_wasser.jpg
Her er bunkeren under Wassermann-radaren på Klubbneset. Det er en Regelbau 480, og finnes på mange plasser fra norskekysten og langt nede i Frankrike.

m_19_1.jpg
Omvisningens høydepunkt ble bunkeren under sentrum, som er intakt med våpensystemet i. Peter Heijkoop forklarer at denne er den bunkeren på hele den tyske Atlanterhavsvoll som er i så god stand. I utlandet ville dette systemet ville blitt renovert til museum for lenge siden, sa han til BN. Jørn Nikolaysen var enig i dette.

m19_2.jpg
Til og med de elektriske brytere fra Siemens -Shuckert virker. (Foto:Peter Heijkoop)