hit_lÅpent skip i dag Klenodiet til Marinemuseet og Sjøforsvaret  KNM "Hitra " fra 1943, var innom byen i dag. Det var åpent skip, og mange interesserte var ombord. Med Leif Larsen som sjef, også kjent som Shetlands-Larsen, ble det fraktet agenter og våpen til motstandsorganisasjonene i Norge i ly av natt og mørke med denne båten fra 1943. Gjenfunnet som vrak, men ble reddet.

 

hit_1
Denne amerikanske ubåtjageren fra 1943 kom til Shetland i 1943- det er den eneste gjenværende i orginal stand. Ikke verst.
hit_3
Vakter sitter på 40 mm kanon på fordekket. Orgainal kanon var ikke å skaffe i hele verden. Det var en 57 mm POM-POM kanon som opprinnelig sto her og akter. I bakrunnen ser vi en annen gammel traver også, nemlig "Lofoten".

 

hit_2

 

Håkon Bloch finsikter med dobbel 20 mm. 20 mm granater kjenner han godt til fra graving i Karihola tidlig på 60 tallet. Det har vel vært noe å prøvdt et par skudd her ?

 

hit_4
Da sjøforvaret fikk disse i 1943, ble det noe annet enn skøytene de drev med over Nordsjøen. Ikke minst bestykningen; 2 stk, 57 mm kanoner , to doble 20 mm og to 303 British  mitraljøser på taket  kunne denne bite fra seg  mot tyske flyvemaskiner.