kam_lFilm om invasjonen

 

 

Norsk Filminstitutt har gjort tilgjengelig en film på DVD om invasjonen i Norge 9.april 1940. BN har fått lånt filmen av Ronny Mahle i Dalabrekka for gjennomsyn, og for interesserte må dette være unike fiminnslag fra denne fryktelige tid i vårt lands historie. Filmen ble gjenfunnet tilfeldig på et auksjonssted på Internett ,og reddet for ettertiden.Det er en propagandafilm, men faktisk innrømmer tyske myndigheter her tap av både "Blucher" i Oslofjorden og "Königsberg" i havna i Bergen. BN synes filmen gir et reelt bilde av invasjonshistorien, sett fra tyske militæres side. Denne må alle intresserte sette seg ned og se.

 

kamf_zer_i_brann

 

Her kan vel historien være en annen. Tyskerne mistet storpartene av sine nyeste jagere under  slaget som foregikk i Narviktaktene under kampene i dette distriktet.

 

kamf__ty_kiste

 

Tyskerne innrømmer faktisk på film her enkeltheter i krigen som ikke var så bra.

 

kamf_110

 

Messerschmidt 110 over Romsdal. Luftwaffe har egen sekvens om Åndalsnes og bombingen av de allierte tropper der. Det er rart og tenke på dette når en drar på ferie oppover  Romsdalen.

 

kamf__taner_vesenkt

 

Filmen er tekstet. Stemmen til reporteren er den ur-tyske propagandastemmen som er kjent på alle propagandafimer.  Musikken i bakgrunnen og lydeffektene er nøye sammensatt .

 

kamf_feuerstein
Selvsagt måtte det finnes en general med navnet Feuerstein! Her benhørlig filmet som leder av en eller annen krigsoperasjon oppe i de gjørmete dalene i april 1940.