Surnadalsøra var Surnadals kommunesenter og handelssentrum gjennom mange år. Litt lenger ut mot fjorden var det også damskipsanløp frem til midten av 1950-tallet. I mars 1938 oppstod en større brann under uvær med storm, hvor 40 bygninger brant ned og 180 mennesker ble hjemløse. Frem mot 1950-tallet var bebyggelsen gjenreist.
tho 1
 
Mange gamle hus har blitt godt tatt vare på ved Surnadals gamle kommunesenter.
 
Etter flyttingen av kommuesenteret til Skei inn mot 1970-tallet, ble mange hus fraflyttet og butikker lagt ned. De senere årene har det blitt lagt ned et større arbeid med å renovere de gamle husene. Tidligere forretningbygg har fått et nytt innhold, ofte med kunstnerisk eller annen kulturell virksomhet. Tettstedet ved Surnadalsfjorden har gradvis våket til liv og fremstår i dag som en kulturell attrasjon på Nordmøre. "Øramartnan", som i år arrangeres 2. og 3. juli, har blitt en suksess gjennom 10 år. (Tekst/foto: Terje Holm)
tho 2
Gateparti fra gamle Suradalsøra som er med på å gi stedet et særpreg.
tho 3
I de tidligere lokalene til Surnadal Billag blir det galleri. Det gamle navnet har kommet tilbake på husveggen og gir bygget en historisk identitet . TIDLIGERE ARTIKKEL OM STEDET