Fra Statens dampskipsfart til Hamburgerruten og Hurtigruten
er satt som tittel på foredraget i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag kveld. Foredragsholderen er Dag Bakka jr, en av landets mest produktive forfattere hva gjelder skip og skipsfart, med rundt 40 bøker bak seg.
For en kystby som Kristiansund bør foredraget være ”midt i smørøyet”. I 1838 ble det startet dampskipsfart mellom Trondheim og Tromsø ved bruk av Statens dampskip.
bakk
Et glimrende bilde av Nordenfjeldske sin  ”Tordenskjold” med miljøet rundt, tatt ved Piren.  Det er åpenbart et tidlig bilde, kanskje ved Bjørnstjerne Bjørnson sitt besøk i Kristiansund i mai 1888. 1877”Tordenskjold” var levert fra Newcastle i 1868, og har på bildet den samme type dekksarrangement og minimal overbygning som skipet hadde som nytt.  ”Tordenskjold” forliste i 1905. Bilde er hentet fra Nordmøre Museum sitt fotoarkiv.

 


På midten av 1860-tallet hadde de store aktørene i norsk dampskipsfart, Det Bergenske Dampskibsselskab og Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab, inngått avtaler om statsstøtte på en post- og passasjerrute mellom Trondheim og Tromsø / Hammerfest.
I 1870 var det kommet så langt at disse selskapene driftet en dampskipsrute mellom Finnmark og Hamburg, en rute med en lengde på hele 1.725 nautiske mil.

Denne langruten som Nordenfjeldske og Bergenske sto bak skulle bli svært mye benyttet av de store klippfiskeksportørene fra Kristiansund, når de nå i overgangstiden mellom seilskip og dampskip skulle skipe sin ferdige klippfisk. Klippfisken gikk til Hamburg for vraking og ble deretter re-eksportert til Syd-Amerika.

I 1893 startet de første Hurtigrutene, først mellom Trondheim og Hammerfest,  senere skulle Hurtigruten gå mellom Bergen og Kirkenes, ja i en periode også med Stavanger som utgangspunkt.
Fra oktober 1907 og helt fram til i dag har Kristiansund vært anløpssted for Hurtigruten.
Masse gode bilder på storskjerm vil ledsage foredraget.

Litt om foredragsholderen: Forfatterskapet er nevnt innledningsvis, og gjennom den store bokproduksjonen har Dag Bakka jr. vært gjennom mange temaer – fra fraktefart til hurtigrutene og via linjefart til hvalfangst.
I en årrekke har Bakka vært redaktør av ”Skipet”, magasinet som Norsk Skipsfartshistorisk Selskap står som utgiver av.
Dette er Dag Bakka jr. sitt tredje foredrag hos ”skipsfartshistorisk” i Kristiansund.

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30, medlemmer har likevel adgang fra kl. 18,15. Møtet starter klokken 19.