Torsdag 31. mars 2016:

Historie og fremtid – hvordan sikre nye 140 år med Sundbåten er satt som tittel på foredraget i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag kveld.
Foredragsholderen er Susanne Kirk Lossius, daglig leder for det kommunale sundbåtselskapet, selskapet som er æresmedlem i Norges Rederiforbund og som er det ruteselskapet i verden som har vært lengst drevet i kontinuerlig drift.
kvik 1


 Sundbåten i Kristiansund er byens kulturminne, og ble startet lørdag 18. november 1876. Da ble den første båten, «Kvik» satt i drift.( Foto: Ukjent/ InnlandetsidenFB)

 

 

140 år er det siden den første ”dampfergen” ble bygget for å settes i drift med passasjerer mellom Nordlandet, Innlandet og Kirkelandet. Til sammen 10 sundbåter har vært eid og driftet av sundbåtselskapet. I tillegg disponerer selskapet i dag ”Framnæs”, en gjenskapning av ”Framnæs” som var i sundbåtselskapets eie i perioden 1916 – 1951.

 

Når Sundbåten ble etablert i 1876 var dette en kommunikasjonsmessig revolusjon for innbyggerne i Kristiansund, det å komme seg over sundet uten bruk av robåt ble meget godt mottatt av innbyggerne.

Det første hele driftsåret – i 1877 – fraktet sundbåtene 360.000 passasjerer, mens det toppet seg midt under 2. verdenskrig – ved drøyt 2.600.000 solgte billetter i løpet av et driftsår.
kvik 2


 Etter den tid har passasjerantallet blitt redusert, nærmest år for år. Naturlig har nok denne utviklingen vært – stikkord kan gjerne være ”hver mann sin bil”, arbeidsplasser og skoler ”flytter ut” fra sentrum, endret bosetting osv.
Susanne Kirk Lossius vil fortelle om den historiske utviklingen av sundbåten gjennom 140 år på havna og hvorledes Sundbåten har utviklet seg i takt med tiden.

Stor vekt vil nok foredragsholderen legge på brukermulighetene av dagens sundbåter og hvorledes Sundbåten kan utnyttes i framtiden.

Et er sikkert: både byens politikere og sikkert nok flertallet av byens innbyggere vil beholde Sundbåten.

 Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.

 Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.