To gamle damer som fortsatt holder stilen har Gaute Myhre fra Trondheim satt som tittel på foredraget som han holder hos ”skipsfartshistorikerne” torsdag kveld.

 Om ”damene” ikke er fra Kristiansund, har de vært på besøk her mange ganger. ”Damene” er de to tidligere hurtigruteskipene ”Ragnvald Jarl” og ”Nordstjernen”. De er fortsatt å se langs kysten, og er fortsatt innom Kristiansund av og til. ”Ragnvald Jarl” seiler i dag under navnet ”Sjøkurs” og er de senere år kjent som ”Sommerbåten”.

 Når freden kom i 1945 ble det rask brakt på bane at operatørselskapene som drev hurtigruteskipene alle hadde behov for nyinvesteringer.
I perioden 1949 – 1952 ble det til Bergenske, Nordenfjeldske, Stavangerske og Vesteraalens Dampskibsselskap levert i alt sju nye motorskip, fire fra Italia og tre fra Ålborg i Danmark.

I 1956 ble ytterligere tre nybygg levert fra Hamburg. Disse tre siste – som således fyller 60 år i år – eksisterer fortsatt.

nordst 1
Her Nordstjernen i kjent stil utafor Brunsvika.( Foto: B. O. Angvik)
nordst 3e
Fra 1955 og avisartikkel om utsmykningen av " Nordstjernen" . ( Romsdalsposten)

 

”Finnmarken”, levert 29. mai 1956 av Blohm und Voss AG i Hamburg til Vesteraalens Dampskibsselskab A/S, kan man i dag se på land ved Hurtigrutemuseet i Stokmarknes. ”Finnmarken” gikk fast i Hurtigruten i perioden 1956 – 1993. Det påfølgende år ble hun gitt son gave til Hurtigrutemuseet og sommeren 1999 ble hun satt på land som en av verdens største museumsgjenstander.

Så er det altså de to andre av disse” Hamburgskipene” som Gaute Myhre skal fortelle om.

”Ragnvald Jarl”, bygd for Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab A/S, seilte i Hurtigruten fram til 1995 og har senere seilt som skoleskip under navnene ”Gann” og ”Sjøkurs”.

”Nordstjernen”, bygd for Det Bergenske Dampskibsselskab A/S, seilte fast i Hurtigruten fram til 1994, deretter ble skipet benyttet både som erstatningsskip. I sommerhalvåret ble det ofte cruisetrafikk ved Svalbard. ”Nordstjernen” ble erklært verneverdig av Riksantikvaren i 2007 og fredet i desember 2012.
nords 2

" Ragnvald Jarl" nå " Sjøkurs" under NRK reise "Sommerbåten".

Gaute Myhre har i yngre år vært ansatt i Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab AS.  Senere har Gaute Myhre skrevet flere bøker, blant annet om Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab og han har et sterkt engasjement rundt dampskipet ”Hansteen”.
Det er tredje gang Gaute Myhre besøker Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre som foredragsholder. Arrangøren ønsker velkommen til et interessant foredrag ledsaget av en rekke flotte bilder på storskjerm.

 Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården – på gateplan midt på Vågekaia .

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.