Den nesten udødelige fabrikken på Vemork som var med på å skape verdenshistorie under den andre verdenskrig er nå gjenskapt i miniatyr. Lokalhistoriker og Vemorkekspert Bjørn Iversen har fått Frank Severinsen, en lokal kunstner til å lage modellen som viser fabrikken sånn ca rundt 1965. 
bir 2

 
-Det var mye arbeid men veldig spennende,- sier Severinsen( innfelt)  -Jeg har vel holdt på litt over en måned og nå er bygget ferdig-. ( Foto: Privat)
bir 1
Her modellen som historiker Bjørn Iversen i Tinn kommune ( Rjukan) har fått lagd av fabrikken som ble revet i 1977.( Foto: Privat)

 
Fabrikken som var i stål, glass og betong er tegnet av arkitekt Thorvald Astrup. Et "Funkisbygg" uten sidestykke, den markerte en ny tid for Norsk Hydro som bestilte bygget som skulle huse utstyr for produksjon av hydrogengass men også tungtvann i tiår fremover. 1. april 1929 stod fabrikken ferdig som verdens største i sitt slag. I 1971 ble fabrikken sammen med kraftverket bak stengt. Vannstoffen ble sprengt i 1977 og det er lite som minner om at det noen gang var noe der.
 
Dette skal vi gjøre noe med nå sier Iversen, om alt går etter planen skal kjelleren der tungtvannet ble produsert opp i lyset igjen. Det er nemlig satt i gang et storstilt utgravningsprosjekt som starter til sommeren om pengene er på plass.
 
Det var rett etter TV-serien "Kampen om tungtvannet" at Iversen tok til orde for å gjøre noe med området. Tiden var nå inne og interessen var der. "Dette kan bli en turistattraksjon i verdensklasse. Deler av rommet befinner seg med stor sannsynlighet under massene etter den sprengte fabrikken sier han"