Historien om Torkild Rieber - skipskaptein og Texaco-leder
er satt som tittel på foredraget i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag kveld.
Foredragsholderen er Per Arnt Harnes fra Molde. Per Arnt Harnes har gitt ut flere bøker, blant annet om gulltransporten i 1940, men også om Torkild Rieber.
Ukebladet ”Vi menn” hadde en lengre artikkel om Rieber sommeren 2015, da benyttet bladet overskriften ”Norges største oljemagnat” når Torkild Rieber ble presentert.
Bilde av ”Nueva Andalucia” fotografert ved tankanlegget i Nordsundet i 1951.
Skipet tilhørte The Texas Company (Norway) A/S.
Det er internasjonale dimensjoner over yrkeskarieren til Torkild Rieber, norsk-amerikaneren som ble født på Voss i 1882 og som krysset Atlanterhavet første gang som 16-årig dekksgutt på fullriggeren ”Hiawatha” av Kragerø. 23 år gammel var han kaptein på den amerikanske oljetankeren ”Northtown”.
Rieber skulle ikke være lenge til sjøs. Han ble tilbudt å ta ansvaret for å bygge Texacos første oljeterminal på østkysten av USA.
Yrkeskarieren hans i Texaco toppet seg i 1935 da han ble utnevnt til styreleder i selskapet samtidig som han hadde ansvaret for Texacos oljetankflåte og den utenlandske oljevirksomheten.
Nedturen kom i august 1940 da Rieber måtte trekke seg fra lederstillingen i Texaco etter flere omstridte handelsforbindelser med både general Franco i Spania og naziledere som Herman Gøring og Joachim von Ribbentrop.
PÅ tross av negativ medieoppmerksomhet sommeren 1940 opplevde Torkild Rieber å få en rekke lederoppgaver i årene som fulgte, bl. a ledet han oljeselskapet Barber Oil Corporation fra 1942 til sin død i 1968. Under Abadan-krisen i Irak hadde Rieber arbeidsoppgaver for Verdensbanken.
30. april 2015 var Per Arnt Harnes på sitt første besøk hos ”skipsfartshistorikerne”. Fra den gang vet vi at det er en dyktig og meget engasjert foredragsholder som denne gang vil fortelle den spennende historien om Torkild Rieber – skipskaptein og Texacoleder.
Boken om Rieber blir også å få kjøpt på møtet, og Harnes vil ta seg tid til også å signere bøker.
Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.