Brannmuseet i Kristiansund (KBM) er i ferd med å låne ut utstyr til Bergen i forbindelse med markeringen av den voldsomme brannen der i 1916. Her i byen har brannmuseet adskillig utstyr fra denne tiden som ved et under ble tatt vare på og " gjenfunnet" selv etter vår bybrann i 1940. Til noe som skal lånes ut mangler noen lykter , og som de etterlyser.
Jonny Skarpnes ( t.v) og Tor over Rød har i mange år holdt på med Brannmuseet i Kristiansund. Her ved noem "Vannværkslangevogner" og redningsstige som er rundt 100 år gamle. ( Foto: KBM)
Litt om brannen som ødela store deler av Bergen: ( Wikipedia)
Klokken fem om ettermiddagen lørdag 15. januar 1916 var noen arbeidere i ferd med å telle varebeholdningen til jernhandler Berstad i en bod ute ved Murallmenningen. Ute blåste det storm.[1] En av arbeiderne var uheldig å antenne en ball tjæredrev med et lys. Han åpnet døren for å lempe den på sjøen. Da kom et stormkast og snart sto hele boden i lys lue.
Raskt spredte ilden seg innover Strandgaten mot Torget. Sjøbodene brant som knusk. Ilden brant seg også oppover Markeveien mot Engen. Man innså snart at Strandgaten ikke sto til å redde. Derfor anstrengte man seg om å stoppe ilden ved Torgallmenningen. En sjøsprøyte konsentrerte seg om å holde Børs og bankbyggningene våte, og klarte å redde disse og å hindre brannen i å spre seg til Vågsbunnen. Lengre vest gikk det ikke så bra. Brannmannskapene klarte ikke å stoppe brannen før den nådde Brannstasjonen. I syd ble brannen stoppet ved Permanenten meget ved hjelp av militære som holdt bygningen våt ved hjelp av presenninger hele natten. Man klarte også å redde østsiden av Ole Bulls plass. Det tok fyr i Hotell Norge, men bygningen ble reddet fra brannen. Teateret ble også reddet etter iherdig innsats fra skuespillerne.
Brannen hadde lagt øde hele området mellom Torgallmenningen og Murallmenningen. Også området som var regulert etter 1855-brannen mellom Torgallmenningen og Brannstasjonen var ødelagt. På en natt var det sentrum som gikk tilbake til middelalderen lagt i aske. Det først en måtte gjøre var å gjerde inn brannområdet. Så ble de farlige restene sprengt.
Igjen sto det 17 bygninger eller bygningsrester blant annet Telefonkompaniets nye hus i Veiten som står der den dag idag. Så ble det ryddet veier for å skaffe forbindelse til Nordnes og Engen. For å få skaffe bolig til mange av de som var blitt husløse etter brannen, bygget kommunen en brakkeby på Gyldenpris. Denne brakkebyen ble kjent som «Blodbyen».
Er det noen som vet av noen slike lykter, ville de som holder på med museet gjerne høre om.