-De tyske vaktene ved tunnelen på Nordlandet i deesmber 1944, reddet søsteren min den dagen bombene falt i Dalegata-, sier Johan Karlsholm ( 83). Han forteller at søsteren var på vei til skolen 12. desember 1944, og var kommet til tunnelen da flyalarmen gikk. Barna ville springe til huset i Dalegata som var innredet som et slags tilfluktsrom med lemmer foran vinduene; de hadde fått beskjed om begi seg dit hvis det gikk flyalarm på skoleveien. Karlsholm forteller at det tyske vaktene som også trakkk inn i tunnelen forbød barna å gå ut derfra. Det kom ikke på tale. Rett etter lød et forfedelig brak, og huset ble truffet. 11 personer omkom. En døde senere av skader.
Johan Karlsholm gikk på skolen på Goma i 1944. Dagen før det fatale bombeslippet var han i kjelleren på dette huset da det også den dagen var flyalarm. Han husker flere av de personene som omkom den gangen. ( Foto:Bjørn Ove Angvik)
De tyske vaktene her i tunnelen på Nordlandet nektet barna å springe ned i Dalegata-huset da det gikk flyalarm. Det reddet mest sannsynlig flere liv . Etter angrepet kom det klager på hvorfor det ikke var skikkelige tilfluktsrom i Kristiansund for befolkningen .( Foto: Ukjent)
Tunnelen ga bra beskyttelse mot bomber i så fall de ikke falt ved inngangen. ( Foto: Nordmøre Museum)
Ordfører Lars Kvendbø (t.v) og Ortskommandant Edmund Bräuer fikk etter hvert satt i gang bygging av tilfluktsrom på Nordlandet, Innlandet og Kirkelandet. Tyske Wehrmacht, Luftwaffe og Marinen hadde egne store tilfluktsrom i fjell som kunnen romme alt av mannskaper. ( Foto: Othmar Bräuer)