Det var alt annet enn tare i et hiv på grunnene ved Bararmane utenfor Averøya i går. Plutselig kom større deler av et skipsvrak opp av havet på kutteren ombord i " Tarebas" Delene ble tatt med til lands på taremottaket på Smørholmen på Vevang der Brunsvikanet var en tur og fikk sett på delene i dag. Braken, Bararmane og Bjogna har vært farlige for all skipsfart siden det kom skip på havet, og mange har forlist der. Delene her stammer sannsynligvis fra et skip som forliste i 1962 .
tare 55
Deler av baugen av et klinket skip med ankerrøret opp til dekket ble med opp fra rundt 15 m dyp ved Bararmane sier Knut Sandø (t.v) og Jostein Sandø. Det ligger i alle fall et skipsvrak der. (Foto: Bjørn Ove Angvik)
tare bas
Det var " Tarebas" som fikk med delen av det klinkede skipsvraket opp.
tare 6
En slik tarekutter hektet i delene av vraket. Nå er det ikke bare tare som blir med opp. Mannskapet på "Tarebas" sier at de ofte får såkalte " dødsgarn", d.v.s. tapte garn og ruser som står og fisker på årevis. 
tare 123
Knut Sandø viser oss posisjonen på vraket de kjørte over i går.  

Etter det vi tror, er dette vraket av " Mestein" som gikk på grunn her i november 1962 og ble brutt ned av sjøen samme vinter. Hvis så er, gjelder dette en gammel dampbåt bygd som passasjerbåt i England i 1894. Den ble levert til et rederi i Hordaland under navnet " Johan Jebsen". Den brant i 1914, men kom i drift igjen under flere eiere og navn.  I 1952 ble den ombygd fra passasjerbåt til fraktebåt og fikk dieselmotor. Da den forliste 22. november 1962 gikk den med gjødning på vei fra Glomfjord til Sandnes.
tare 2

Bilde på postkort av " Johan Jebsen" ved kai i Bergen da den gikk som passasjerbåt.  Ved ombygging til lasteskip i 1952 ble den korrigert til 201 Brt / 300 Dwt. Siden skipet er bygd i 1894 , er dette vraket omfattet av kulturminneloven  1978 paragraf  14 som omhandler skipsvrak.

 mestein

Og slik så denne  " Johan Jebsen"  ut før den ble til "Mestein" og  ombygd til fraktebåt i 1962. ( Foto: Oddvar Pettersen)