Bunker-jakt og krigshistorie lokalt er veldig interessant. Vi får henvendelser daglig om bunkere og ting som det lures på lokalt i Karihola og andre slike festningsanlegg. Mytene er mange. Forleden kveld gikk ville rykter om funn av en stor nedgravd bunker vest i Karihola der det ble sammenlignet med bombekasterbunkeren i sentrum som ble avdekket i 1991. Det viste seg å være feil, men at bunkeren var nedgravd medførte riktighet.
74 d
Her er bunkeren det dreide seg om. Den ble stengt av store steinmasser og jord i 1979, og ligger innerst i Brunsvika ved Hegreveien.
74 a

Slik så denne bunkeren ut noen år før den ble dekket til .
74 c
Her har noen interesserte funnet vei ned til denne bunkeren. Etter det vi vet kan de omrent være født den dagen bunkeren ble gravd ned i 1979, så da er det ikke rart at dette var spennende.
74 b
Stillingen her i fjæra i Brunsvika er kjent nok. Det var en panservernkanon, tsjekkisk Skoda 4,7 cm i denne bunkeren sammen med en maskingeværstilling mot luftmål ( helt ned til venstre på plantegningen). Rundt 700 kubikkmeter betong ble brukt for å støpe denne. Det finnes en slik museumsbunker på Austrått på Ørlandet hvor tjekkiske krigshitorikere har satt den i stand sammen med norske interesser og montert våpenet slik den en gang stod.
74 g 
Slik var stillingen i Brunsvika da den var intakt. Kanonen stod helt inne i bunkeren, der munningen roterte gjennom en stor stålkule. Anordningen i taket er til å heise ned en panserplate når den ikke var i bruk, bak på kanonen er røykavsug. 6 mann opererte denne kanonstillingen. På¨1000 meters hold kunne man skyte gjennom 4 cm panser. Skuddtakten var høy: 15-20 granater pr. minutt. (Foto:hbpbunkerforum.nl)

74 ola

Her er brakka de 6 tyske kanonmannskapene bodde i . Dette er på berget i dagens badestrand ved Hegreveien. Ole Jørgenvåg kjøpte denne rett etter krigen og bygde den om og bodde her i mange år. Bildet er fra 1946. Reperbanen kan skimtes i bakgrunnen.



'