Mange har vel aldri vært på Nordlandet gravsted, bare kjørt forbi i alle år. Her litt om gravstedets historie vi fikk fra Tor Larsen.

gravsted nordlandet 2

Nordlandet gravsted ble åpnet i 1920 skriver Tor Larsen til Brunsvikanet.

Spørsmålet om eget gravsted blei tatt opp politisk før 1912, for i mars 1912 etterlyste arbeiderpartirepr. – skolestyrer Eileif Kolsrud, saka i et bystyremøte.

I mai 1916 skriver TK at endelig skal Nordlandet og Innlandet få sine egne gravsted og i oktober samme år vedtok bystyret å bevilge penger til å etablere gravsteder på de to ”landene”.

En av pådriverne på Nordlandet var skolestyrer Kristen Fostervold (bestefar til Kjell, Alv Jakob og Rolv Sverre Fostervold). 15.07.1918 fikk kommunen skjøte på grunnen på Nordlandet fra gardbruker Peder N. Løkke på Dale gard for 16.000 kr. Skjebnen ville det seg slik at Kristen Fostervold døde straks før gravstedet var opparbeidet.

gravsted nordlandet 3

Pådriver for gravstedet ble paradoksalt nok den første til å bli gravlagt her.

 

Innvielsen 5.08.1920 skjedde samtidig med at begravelsesfølget til Fostervold kom til gravstedet. Presten holdt en kort innvielsestale før sjølve begravelsen og Kristen Fostervold var altså den første som blei gravlagt her.

Kort tid etter blei det reist et minnesmerke over Fostervold, som hadde vært en markert person både for Nordlandet og byen.

Det kan også nevnes at det er to minnesmerker/bautaer på gravstedet og begge står like ved hverandre. Fagforeningspioneren/en av grunnleggerne av Tidens Krav og kommunepolitikeren Knut Siem er også æret med en bauta – reist av arbeiderbevegelsen i Krsund 1. mai 1939. Denne bautaen blei bekransa i mange år hver 1. mai etter krigen. Gravstedet til Siem der bautaen sto, har i mange år vært i en sørgelig tilstand, men i år (2012) har LO Nordmøre sørga for å pusse opp gravstedet slik at det er en fagforeningsveteran verdi!

En kan også nevne at Nordlandet Ungdomslag sørga for at 5 personer som falt for landet - med tilknytting til Nordlandet, fikk en fellesgrav etter krigen, og disse æres hver 17. mai gjennom ”Marokkotoget” fra Nordlandskaia til gravstedet med tale og kransenedlegging.