Her et bilde av  Møre Fylkes Rederis D/S "Smøla" bygd 1913. Den ble gjemt bort i Bolga i aprildagene i 1940 for å unngå tyuske bombeangrep, men ble snart observert og forsøkt bombet sammen med tråleren "Angle". For å unngå spetakkel og bombing tok tre ungdommer fra Bolga seg ombord og skrudde av kjølevannsinntakene på begge båtene. Dermed sank de på 13 meters dyp, og det ble slutt på bombeangrepene.
bolga
D/S "Smøla" ble hevet fra bunnen i Bolga i 1940 og solgt til Bjergningskompagniet der den ble ombygd til bergningsdamper. Hvor den endte til slutt er det usikkerhet om. (Foto fra Jørgen Strand,  Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre)
bolga_2
Søren Gundersen (t.v) , John Gundersen og Edvard Johns tok seg ombord og senket båtene i 1940. Her et bilde fra 1992 der det ble en times prat med Boa om alt som har rørt seg i Bolga. Gundersen er nå gått bort.
bolga_3
Det lå udetonerte bomber på bunnen etter tyske fly som angrep "Smøla" og "Angle" i 1940. Her Jan Inge Gabrielsen ved en mindre bombe juni 1992. Sjøforsvaret var og tok seg av sprengstoffet i 1993.