Festung Kristiansund 1945: De tyske styrker fikk beskjed om å rømme alle installasjoner og batterier innen midnatt 9.mai 1945. Endelig fikk nordmenn sjansen til å besiktige de topphemmelige anlegg tyskerne hadde bygd i løpet av krigen, og det var ikke lite akkurat. Bildet her er fra Wassermann-anlegget på Klubba; en flylede og varslingsrader for innflygende allierte fly. Rekkevidden var opptil 130 km, alt ettersom hvor høyt flyene kom inn. Data ble samlet i FMZ (Flugmeldezentrale "Kastanie") som lå nedenfor Varden.

 

wassermann_1945_b

 

Endelig kunne folk se de topphemmelige anlegg som tyskerne bygde rundt om på alle hauger, Wassermannradaren var et imponerende skue, og det er feil at dette var det eneste av sitt slag nord for franskysten. Tyskerne hadde mange av slike i Norge. Røret ble spengt ned i 1947, og benyttet til oljetanker på Goma Fabrikker i Vågen. Det var Halaas A/S som kjøpte røret.

 

wm_1943
Her arbeider tyske ingeniører med å sette opp den 37 meter høye radaren på Klubba i 1943. Røret ble hevet med svære kraner i en operasjon. Ennå kan kranfestene på andre siden av haugen besiktiges.