I 1946 ble det utført atombombeprøver i Bikini-atollen i Stillehavet. Spørsmålet kom fram i diverse kretser om jorda kunne sprekke. Også i våt hjemlige presse stod det litt om det. Men likevel ble disse prøvene utført, både over og i havet. Her noen bilder fra disse eksplosjonene.
bikini 602

Artikkel i Romsdalsposten i 1946 som beskriver disse prøvene.
bikini 2

Rundt 150 skip fra den tapende part i verdenskrigen Japan og Tyskland var lagt i ring for å observere skader på marineenheter ved slik våpenbruk. 
bikini 395
Her fyres det av i Stillehavet. Merk de store skipene rundt stedet. 

bikini 1

Fra luften så det slik ut. De store japanske og tyske kryssere som var slept hit , bl.a. "Prinz Eugen", kjent fra slaget i Danmarkstedet i 1941, overlevde begge spregninger. Mange skip bare forsvant i de voldsomme bølger og trykket som oppstod. Langtidsradioaktivitet er påvist her så sent som 1997, der området er ødelagt.
bikini fatman
Atombombene så slik ut på den tiden. Her " Fat Man" lik de som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945. 
bikini 23
Bløtkakefeiring i passende stil etter sprengningsprøvene. Inne på bøgda på Nordmøre en plass skal et par karer ha sagt at " Sa atombombe-greioin é visst reene svér dunnamitt´n dét-". Spørsmålet er om slike voldsomme våpen har stagget nye verdensomspennende kriger etter 1945. Muligheten er vel der.