I forbindelse med innsamling av foto fra krigstiden var undertegnede på flere turer til Tyskland for å snakke med folk som var stasjonert her i distriktet under krigen. Blandt annet ble Walther Scholz i Schaht Audorf ved Kielerkanalen besøkt en rekke ganger, der hjemmet hans ble brukt til base for utflukter til andre kontakter.(Boa)

walther scholz

Hjemme hos Hildegard (samboer) og Wather Scholz i Shaht Audorf i 1990. Bjørn Ove Angvik i midten. Walther Scholz var 18 år da han var i Norge på forpostbåten V 6414 " Froh" ex "Reidulv" (Ålesund) da båten ble senket av fly 14. nov. 1944 i leia vest for Aure.

walther 3

De overlevende fra " Froh" på støttepunktet på Melland i Aure dagen etter redningen. (Scholz med kryss). Blandt de reddede var også to navngitte kvinner fra Kristiansund som hadde fått vært med sørover fra basen i Hasselvika i Trondheimsfjorden. Båten som reddet dem var "Gulafjord" eid av Gjerde og Engdal i Aure. den ligger i Vågen i dag.

froh båt nov 1944 sunket

"Reidulv" fiskebåt fra Sunnmøre som tyskerne konfiskerte og bygde om til vorfostbåt med luftvern. Ble angrepet av 4 amerikanske fra hangarskip fly 14.nov. 1944 og tok fyr og sank ved Værøy sørvest av Hitra. 18 mann omkom. Båten ble bygd 1902 på Trondheim Mek. verksted.( Foto: Ukjent)

walther 2

Walther Scholz ble utdannet Signäler (signalmann) etter at faren melde han inn i Kriegsmarine. Alle ungdommer måtte meldes inn i enten hæren, luftvåpenet eller marinen fortalte Scholz . Hvis ikke ble det represalier som for eksempel i først omgang at familen ikke fikk rasjoneringskort på matvarer. Bildet er fra signalstasjonen på Alstern ved Sandnessjøen i 1942. Senere ble det kokkeskolen i Oslo, der han ble utstasjonert i 64. Vorpostenflotille med base i Tronsheimsfjorden. Walther Scholz døde i 1993.

 

 

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her