Det var litt av et "vrak" å finne i den svenske skjærgård i 1981. Ubåtjageren "Hitra" ble oppdaget i forbindelse med den sovjetrussiske ubåtstrandingen der. Den svenske marinen tok kostnadene med å få "Hitra" opp av sjøen.
hit 1
Slik ble Shetlandsbussen fra 2. verdenskrig funnet igjen i den svenske skjærgården. (Foto: Ukjent)

Båten var bygd for US Nayv i Detroit i 1942 og sjøsatt i mars 1943. Den gikk inn i den amerikanske marine i 1943 som undervannsbåtjager. Senere ble det bestemt at den skulle overføres til Europa og krigføringen mot tyskerene der. De ankom til Belfast i oktober 1943.
hit 2
Fra verftet i USA som bygde nåværende KNM "Hitra".

Ubåtjageren ble sannsynligvis fraktet på transportskip over Atlanteren, og 14. oktober ble den sjøsatt og sendt sammen med "Hessa" og "Vigra" til en amerikansk flåtebase . Litt senere overtok den norske marine disse båtene, blandt annet den som ble døpt KNM "Hitra". Etter tjeneste som "Shetlandsbussen(e) over Nordsjøen far 1943 - 1945, gikk "Hitra" inn i kystberedskap til 1953. Senere ble det opplag i Marvika ved Kristiansand til 1959 . Den sank ved Karlskrona i Sverige etter at noen hadde åpnet sjøvannsventiler.
hitr 3

Fra Arne Nedal ( utflyttet averøying) i Fitjar får vi vite at "Hitra" ble restaurert ved Oma båtbyggeri  fra 1983-1987, og maskinen satt i stand av marineverkstedet på Håkonsvern. Restaureringen kostet 5,5 millioner.  Det flotte fartøyet  kan dermed i dag  seile  i utmerket stand langs kysten i sommerhalvåret som et levende museum fullt utrustet . En 57 mm kanon på bakdekket er umulig å skaffe; det finnes en eller to tilbake i verden av det skytset. Her fra et besøk i Kristiansund av den flotte museumsbåten.
gry kr
Et bilde av "Hitra" i Kristainsund rett etter krigen og slik den fortonte seg den gangen. (Foto: Gry Kristiansen)