Det er endel båter som deltar i leppefiske. Fisken kalles ved kardus eller blåstål også, og den er blitt ettertraktet da den spiser lus av laks i oppdrettsanlegg. Opp til 32 kroner pr.fisk er blitt betalt for denne fisken. 
lipp 1
To karer med leppefiskteiner utafor Røeggen i Averøy. Grip fiskevær ute i horisonten. ( Foto: B. O. Angvik)

Det er for 2017 oppretta ei open gruppe i fisket etter leppefisk og samstundes gjort unntak frå det alminnelege kravet om at fartøyeigar berre kan delta med eitt fartøy. For å kunne delta i open gruppe må følgjande vilkår vere til stades:

  • Fartøyet må vere registrert i Merkeregisteret og ha eit lasteromsvolum som er mindre enn 500 m³.
  • Eigar av fartøyet og høvedsmann må vere ført i Fiskarmanntallet.
  • Fartøyet må vere egna, bemanna og utstyrt for fiske etter leppefisk.
  • Det må liggje føre ei leveringsavtale med godkjend kjøpar.
  • Fartøy som skal nytte ruser må ha særskild løyve frå Fiskeridirektoratets regionkontor. Søknad om å nytte ruser sendes på eige skjema.
  • Det er sett krav om at fartøyeigar må stå om bord som høvedsmann under fisket (forbod mot leigeskippar). Det kan bli gitt dispensasjon frå dette kravet, dersom vedkommande er forhindra frå å stå om bord på grunn av tillitsverv, offentlege verv, sjukdom eller skade som vil krevje langvarig rehabilitering.(Fiskeridir. kilde)
    lipp 2
      To karer ute i Dromskjærene utafor Atlanterhavsveien. Det er fastsett ein fartøykvote på 75.000 fisk per fartøy. (Foto: BN)
    lipp 3
    Og to karer på Låvøyfjorden fgredag ettermioddag som var ute og røktet bruk. ( BN)
    lipp 4
    Leppefisk eller kardus lokalt (blåstål) er en rekke arter i samme familie som betales godt hos oppdrettere. ( Foto: B. O. Angvik)