LOs Sommerpatrulje oppfordrer alle unge arbeidstakere til å orientere seg om sine rettigheter og plikter i arbeidslivet.

 Etter å ha unnagjort 488 bedriftsbesøk, og fått intervjuet 379 ungdom, så er vaktbikkjene i Møre og Romsdal ikke fornøyd med at 29,8 % av bedriftene brøt loven.

Det vi ser er en stor gjenganger på årets patrulje er manglende info om verneombudets rolle. Og at det er lite kunnskap om hvilke rettigheter og plikter man har i arbeidslivet blant unge arbeidstakere. I år ble det mye fokus på å informere om verneombud, rettigheter og plikter på intervjuene.
lo patruljer

Kort oppsummering:

  • Vi startet patrulje uken i Ulsteinvik og omegn, der vi fikk intervjuet hele 96 unge arbeidstakere.14 av bruddene var manglende arbeidskontrakt, overtidsregler og pausebestemmelser.
  • Sunndalsøra og omegn, her ser vi at det er lite forandring fra i fjor. Da bruddprosenten var nesten identisk fra året før.
  • I år også var det Ålesund som kom dårligst ut. Der bruddprosenten kom på hele 35.8 % Vi gjorde et bedrift besøk i en bedrift som vi mistenker svart arbeid, der de fikk lønnslippen ført opp i en notisbok. Det var også i Ålesund det er flest saker som ønsker oppfølging fra forbundene.
  • Kristiansund og omegn fant vi brudd på blant annet likestilling og diskrimineringsloven, og en bedrift med manglende verneombud og verneutstyr.Aure kommune, der var alt på stell. Alle bedriftene som patruljen besøkte hadde alt av kontrakter, verneombud og arbeidstidsbestemmelser i orden. Mange blide og fornøyde arbeidstakere i Aure.
  • Molde og omegn kom årets bruddprosent på 29.2 % , I en kommune fikk vi intervjuet en lærling som hadde manglende opplæring og kontrakt, dette er meldt videre til Elev-og Lærling ombud. En bedrift vi intervjuet en lærling fikk vi oss et positivt besøk, der hadde de alt på stell. Gode ordninger og et godt opplegg på lærlinger og oppfølgningen der.

LOs Sommerpatrulje i Møre og Romsdal besto av 30 frivillige og skolerte LO medlemmer som utgjorde 95 dagsverk på årets patrulje. Denne gjengen har lagt ned en iherdig innsats ved å bruke en del av sommeren sin til å reise rundt i hele fylket for å opplyse unge arbeidstakere om sine rettigheter og plikter i arbeidslivet. Vi er veldig stolt av å kunne være med å koordinere og gjennomføre dette arbeidet sammen med så dyktige og engasjerte ungdommer.

Håper enda flere medlemmer blir med på neste års fantastiske reise med LOs Sommerpatrulje.