Pressemelding fra Neas :

Smarte strømmålere er en trygg og fremtidsrettet installasjon

(Kristiansund, 22.06.2017) Nå blir det endelig slutt på maset. Med de nye automatiske strømmålerne slipper kundene å lese av målerstanden. Målerne tilfredsstiller alle internasjonale reglene for stråling. Sendestyrken er langt lavere enn en mobiltelefon, og sender data kun 15 sekunder i døgnet.  Datasikkerheten er på lik linjen med bankene.

neas 1

'

Olje- og energidepartementet (OED) har vedtatt at det skal installeres avanserte måle- og styringssystem (AMS), såkalte smarte målere i alle målepunkt. Norges Vassdrags -og Energidirektorat (NVE) har gitt nettselskapene frist til å gjennomføre dette innen 1.1.2019.

Målere av høy kvalitet med lav stråling
Nettselskapene i Møre og Romsdal monterer strømmålere fra den velkjente leverandøren Kamstrup. Målerne benytter radiokommunikasjon med egne frekvenser som ikke forstyrrer annet utstyr.

Målerne og antenneutstyret er grundig testet, og tilfredsstiller alle internasjonale krav i forhold til stråling. Utstyret har en maksimal sendestyrke på 500 mW. Data overføres hver 6. time og pågår totalt ca 15 sekunder gjennom ett døgn. Til sammenligning benytter en mobiltelefon en effekt på ca. 2000 mW. Strømmålerne er i tillegg vanligvis ikke plassert i oppholdsrom. Dette gjør eksponeringen for stråling ekstra lav.

 

Nøyaktige målere
De nye smarte strømmålerne er digitale, og underlagt et strengt kontrollregime for nøyaktighet. Målerne er godkjente i EUs Måleinstrumentdirektiv, og Justervesenet i Norge godkjenner utstyret før det slippes ut i markedet. Justervesenet er også ansvarlige for stikkprøvekontroll av målere i drift. NEAS har drevet omfattende testing, og vi kjører tester på hver eneste leveranse vi mottar.

Datasikkerhet på lik linje med bankene

Det er ikke bare innen stråling og nøyaktighet målerne tilfredsstiller alle krav. Også innen datasikkerhet og personvern kan kundene være sikre på at strømmålerne er trygg. Nettselskapene forholder seg til de samme kravene som bankene på dette området. All informasjon fra målerne brukes kun til å gi kunden riktig faktura, og som underlag for optimal drift og vedlikehold av strømnettet. Data sendes ved bruk av unike krypteringsnøkler. Ingen utenforstående har tilgang til dataene, med mindre kunden selv gir fullmakt til det.

Flere fordeler med automatisk strømmåling

De smarte strømmålerne sørger for at manuell avlesning og registrering av strømforbruket blir automatisert. Dette vil gjøre hverdagen litt enklere for de fleste. Det er i tillegg flere andre fordeler. Kundene får en mer nøyaktig strømregning basert på hva strømmen faktisk koster når den brukes. Dette gir på sikt grunnlag for å styre forbruket etter strømprisene. For samfunnet generelt vil forsyningssikkerheten bedres fordi økt prisbevissthet kan redusere forbrukstoppene. Over tid vil dette skape mindre behov for utbygging av strømnettet.

Den nye måleren er ikke bare automatisk. Den kan også være smart. Mulighetene er mange hvor måleren kan være plattformen for både smarthus og velferdsteknologi fremover.

Bruk av lokale leverandører gir lokal verdiskapning
Bytte av strømmåler til samtlige husstander er et stor prosjekt som krever betydelige ressurser. Det er lagt stor vekt på å bruke lokale aktører for å bidra til å skape aktivitet og verdier i lokalsamfunnet. SLIK FUNGERER EN AUTOMATISK MÅLER(lagt inn BN)

For mer informasjon – ta gjerne kontakt:

Prosjektleder Smart Strøm : Tarjei Kulø - tlf: 99 28 15 95; epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.