På veien til det Maritime museet her i Hong Kong i dag fikk jeg til min store overraskelse se at det lå en liten fullrigger ved kaien. Ikke nok med det, men i vinden foldet det norske flagget seg ut fra akter masten. Det var rett så man fikk tårer i øye krokene. Det var skoleskipet "Sørlandet". Oppe i riggen var det to damer som i 34C holdt på med vedlikeholdsarbeid. Ikke rart at mange stoppet opp og at fotografi apparatene ble flittig brukt. Jeg legger ved noen av de bildene jeg tok. Det begynner å bli noen år siden "Marie" var på disse traktene og laste 400 kulier for Havanna, og ikke var det damer i riggen den gangen. (Tekst: Kjell Dønheim)
hon 1
Seilskipet " Sørlandet" i mere urbane strøk i Hong Kong.(Foto: Kjell Dønheim)
hon 2

«Sørlandet» er byggenummer 1 fra Høivolds Mek. Verksted i Kristiansand. «Sørlandet» er det første norskbygde seilskipet i stål bygd som skoleskip. Skipet er 210 fot langt (64,2 m), en tremastet fullrigger uten motor. Det gikk av stabelen i 1927 og hadde da en bruttotonnasje på 588 tonn.
En donasjon fra skipsreder O.A.T. Skjelbred, et legat på 25 000 pund sterling, var grunnkapitalen i institusjonen og finansierte byggingen av skipet.
Jomfruturen i 1927 gikk til Oslo hvor skipet ble inspisert av Kong Haakon og Kronprins Olav. Senere samme år var «Sørlandet» for første gang på tokt til utlandet derLondon var målet.
Som det første norske skoleskipet krysset «Sørlandet» Atlanterhavet i 1933 og gikk til Chicago hvor hun var det norske innslaget på utstillingen «A Century in Progress». (Foto: Kjell Dønheim)
hon 3
Arbeid i masten i 34 graders varme ( Foto: Kjell Dønheim)