Dette spørsmålet er det Halsa-lektoren Einar Oterholm som stiller under sitt eget foredrag under torsdagskveldens møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre
Det er tredje gang at «skipsfartshistorikerne» får stifte bekjentskap med Einar Oterholm – første gangen fortalte han, og viste fram, gamle sjøkart, deretter var det historien om «presteskøytene» som ble bygget ved J. Kleivsets Båtbyggeri i Skålvikfjorden rett etter krigen.

erik ssson

Hvis vikingene og Leiv Erikson fant fram til Vinland ( New Foundland, så ar det ikke Christoffer Colombus som oppdaget Amerika. Også baskerne var lenge før Colombus og kjøpte torsk på New Foundland. ( Red .am)



Denne gang er det da et interessant foredrag om vikinger, om skipene deres og selvfølgelig om navigasjon – om «korleis vikingane fann leia».

Det er ikke sikkert vi får fasiten om hvorledes Leiv Erikson fant sitt Vinland, men vi får antydninger om hvorledes han fant fram over havet – og hvorledes han og andre på hans tid kunne komme seg over åpent hav til fjerne reisemål.

Foredragsholderen har funnet fram tusenårsgamle seilingsanvisninger og han vil fortelle om hvorledes knutene på håndloggen gav opphavet til fartsbegrepet «knop».

Hva hadde Karlsvogna og Polarstjernen å si for vikingene? Hva er en «solstein»?

Vi ønsker velkommen til et meget interessant foredrag - en time om tusenårsgamle navigasjonsmåter.

Dørene åpnes klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.