Torsdag kveld hos ”skipsfartshistorisk”:

Fra Johnsenhuken til Kranaskjæret

Å bevege seg fra Nordmørskafeen og litt forbi Smia Fiskerestaurant til fots tar ikke mange minuttene.
Asbjørn Ersvik og Stein Sættem skal ta omtrent den samme turen under det åpne møtet hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag kveld.
stein sae

 

Asbjørn Ersvik (v) og Stein Sættem forteller om fra Johnsenhuken til Kranaskjæret torsdag.( Foto: Privat)


 De to foredragsholderne kommer sikkert til å bruke bortimot en time. Men de vil nok ikke gå ”strake veien”. Vi kan forvente oss en flott historisk gjennomgang av området som alle kristiansundere har et eller annet forhold til – og her har foredragsholderne masse å velge i.

 Stein Sættem sin utrolige bildesamling danner basis for hva som blir vist på storskjermen, Asbjørn Ersvik vil nok være fortelleren, med sin kunnskap om bygninger og mennesker som har bodd og virket i området.

Hva vil man da få se og høre? Du må nesten komme selv for å finne ut det …

Men man kan jo anta at ferjeleiet som ble etablert på 1930-tallet blir viet oppmerksomhet, kanskje er de også innom Devoldholmen – eller som det het tidligere; Knudtzonholmen og Werringholmen? Da er kanskje Fryseriet og Holmasundet også inkludert i fortellingen? Følger de Fosnagata vies det kanskje oppmerksomhet om den store Johnsengården som brente i 1940 – og etterkrigstidens Torghall som lå tett inn mot Havestua som hørte Brodtkorbgården til?

Her lå også byens første reperbane – som det til sammen var fem av på 1800-tallets Kristiansund. Så er det kanskje en tur opp på Vidalshaugen?
werr
Området som det skal kåseres om. Her brygger på Weriingholmen som brant i 1944. ( Foto: Engvig fotograf)

Tar de med Gassverket og Kullkrana? Ferjemannen på Vedkaia?    

I dag bygges en skonnert med gamle tegninger på den gamle kullkaia – omtrent i samme område som byens første industriarbeidsplass – Nedre Kranen Verft lå – de som også tok i bruk Kranaskjæret.

 Kristiansund og Nordmøre Havn IKS har kommet med spenstige planer om å utvikle Kranaskæret. Stein Sættem er gammel TK-journalist. Kanskje han har hatt et ”revolverintervju” med havnefogd Arnt Honstad og kan bringe noe spennende til ”torgs”

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.

 Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 (adgang fra medlemmer fra klokken 18,15), mens møtet starter klokken 19.