Forsvar lokalsykehusene – bli med i lenkegjengen!

All honnør til 1000-talls nordmøringer som tok til gatene i Kristiansund for å vise hva de mener om sykehussaken. Gjennom mange tiår vært et brennende engasjement i denne saken på Nordmøre, og slik saken står nå er vel forbannelsen så stor, at det ikke finnes måleinstrumenter til å registrere nivået. Denne forbannelsen må resultere i at forsvaret av lokalsykehusene igjen aktualiseres og at vi om nødvendig mobiliserer til lenkegjeng mot overgrep fra foretaksmodellen og sentrale så vel som lokale politikere som frivillig har krøpet fra skanse til skanse med halen mellom beina.
sykehus fane 17


 I Møre og Romsdal var det på et tidspunkt enighet om å stå sammen i forsvaret av lokalsykehusene. Hadde det politiske Møre og Romsdal holdt fast ved dette, og varslet sine respektive moderpartier om at all støtte ville opphøre dersom lokalsykehusene falt, hadde vi ikke vært i den situasjonen slik den framstår i dag. Her får noen og enhver definere hvor de har vært i et lurvete politisk spill.
Valget av foretaksmodellen i norsk helsevesen var ikke et valg for demokrati og folkestyre. Modellen ble konstruert for å gi makt og myndighet til et byråkrati, som skulle forvalte helsenorge på objektive faglige og økonomiske kriterier.  Nå har vi fått en bekreftelse på hva dette i praksis vil innebære for oss i Møre og Romsdal. Nåværende ledelse i helseforetaket setter alle kort inn på at det skal bygges et nytt stort sykehus på Oppdøl, med en prislapp i dag på 5,8milliarder. Før dette står ferdig vil pris-lappen være så svær med at dette blir sentralsykehus for hele Møre og Romsdal. Sykehuset i Ålesund står da overfor samme skjebne som lokalsykehusene i Molde og Kristiansund. Dog vil Molde og Romsdalsregionen bli vinner næringspolitisk og helsepolitisk, uten at det er tatt høyde for hva dette vil ha av betydning for Nordmøre og Sunnmøre.

 I sin dårskap og storhet har direktører og byråkrater, hvert fall i egne øyne, oversett det faktum at de har delt ut kortene på nytt.
For vår egen del må vi for all del ikke være snauere enn å ta denne utfordringen på strak arm, heller enn å måtte stå i knestående enda en gang.

 Demokratiet og åpenhet har sin plass i en åpen samfunnsdebatt og i et politisk landskap. Direktører og byråkrater har gjennom historien vist at de står fjernt fra å praktisere dette, annet enn i festtaler framført i en hensikt, nemlig å holde oss alle for narr. 
Kortene er delt ut på nytt, meld deg på i lenkegjengen for lokalsykehusene!

Rødt Møre og Romsdal Objektive faglige og økonomiske kriterier, den får tro det den som vil. Det lar seg ikke gjøre å ha tillit til foretaksmodellen. Skulle du være i tvil, så er det bare å se rundt på resten av helsenorge.  Appellen om å gi demokrati og åpenhet plass i denne modellen har et godt moralsk fundament, men neppe noe mere.

 Stein Kristiansen,leder