Torsdag 20. November arrangerte Nordmøre Museum kåseri i Kaffebrenneriet Handelshuset Patrik Volckmar.¨Kveldens kåsør var Dr. Olav Lund og navnet på hendelsen var Saltets Historie om saltets kulturhistorie. Det var fulle lokaler av folk som var interessert i å høre om vårt forhold til salt i naturen, mytologi, folketro, litteratur og i det moderne samfunn.

hsalt 1
Kåsør Dr. Olav Lund som levendegjorde kåseriet på sin spesielle måte.( Foto: Håkon  Bloch)

Det var et meg gripende og interessant kåseri som ble levendegjort med mange spesielle bilder både fra gammel og moderne tid.
Det ble fortalt om alt fra slavehandel med salt hvor de betalte med en saltklump like stor som foten til slave. Om dyr som spiste andre dyr og drakk blodet for å saltbalanse. Videre ble fortalt om de forskjellige saltkildene i verdensnaturen og saltproduksjon. Om dødsstraff for ulovlig produksjon.

hsalt 2

En 500 millioner år gammel saltstein, det er steinsalt det er mest av på jorden og  Kina har en 6000 års salthistorie.(Foto:Håkon Bloch)

Om smugling av salt og straff, inndragning av saltskatt, saltkraftverk (osmose) på Sunndalsøra som skal være ferdig i 2015. Altså her kom det fram i nytt for menigmann om salt.
hasalt 3
Tørking og oppsamling av havsalt ble gjort på mange måter.( Foto : Håkon Bloch)

hsalt 4

Foredragsholderen Dr. Olav Lund fikk etter endt foredrag Nordmøre museums årbok,  en annen lokal bok og noe badesaltgreier av Odd Williamsen ( t.v) .(Foto: Håkon Bloch)