Interessant bilde-foredrag om SALTETS KULTURHISTORIE på Handelshuset Volckmar i Freiveien 8, Kristiansund,
Torsdag 20. november kl 19

Arrangør: Nordmøre museum Foredragsholder:  Olav Lund er en lege som har arbeidet i allmennmedisin og psykiatri. De siste sju år ledet han Modum Bads avdeling Villa Sana, et ressurssenter for helsepersonell. Kåseriet belyser vårt forhold til salt; i naturen, mytologi, folketro, religion, kultur, litteratur og i det moderne samfunn. Gratis adgang. Åpen kafe.

Salt har vært spesielt viktig for Kristiansund: uten salt - ingen klippfisk! Klippfisken ble oppfunnet av baskere og Portugisere som hadde ubegrenset tilgang på salt og tok det med seg over til Canada. Verdens største klippfiskeksportør, Kristiansunderen N. H. Knudtzon III, var også Stortingsrepresentant, og engasjerte seg særlig imot import-toll på salt! Han kjøpte (og videresolgte) selv salt fra Frankrike, England, Spania, Portugal og Italia, tilpasset kundens ønsker.
salt w 1
Trond Sæther med gammelt saltkar utafor Strand på Goma. (Foto: Bjørn Ove Angvik)


Menneskekroppen er avhengig av tilførsel av salt og vann. Slavedrivere trenger mye billig salt til arbeidsstokken sin. Noen mener at sju kilo salt årlig må til, pr. person. Salt forhindrer at noe råtner. Salt fins overalt på jorda.  Det symboliserer langt liv og varighet, og forklares i Bibelen som tegnet for forbundet mellom Gud og menneskene. Mange steder kaster man salt på brudeparene, kanskje fordi saltvannsfisk får flere avkom enn ferskvannsfisk? Jødene dypper sabbaltsmåltidet i salt, andre spiser salt Taco og Grandiosa hver helg. Indiske soldater bekreftet sin lojalitet til britiske koloniherrer, med salt. Antikkens grekere og romere hadde også salt med i sine religiøse seremonier, og i oldkirken skulle det være salt i dåpsvannet. Romerne brukte salt og oliven som forrett og soldatene kunne få lønn utbetalt i salt, herav ordet "salary" og uttrykket "tjene til salt i brødet".  I Rindalen spiser de grovsalt på kald potet (potetnattvore), i Kristiansund spiser vi fishan - mest salt og eddik - på kaia.
salt w 2 660 
Saltgruver i Ukraina etter uttørket hav. Salltet nede i bakken er helt rent, og ressursene varer trolig enda i 2000 år til. ( Foto: Ukjent)

Salt har vært årsak til mange kriger, slik man i dag slåss om olje.  Det har representert rikdom. I Kina og USA har de saltsjøer, i Europa har vi saltfjell. "Galler", et ord for franskmenn, betyr saltfolket. I Østerrike er det dokument saltindustri fra 700 f.Kr. Hansa'en slo seg opp på å salte sild. Veinettet i verden er basert på dyretråkk mot steder der det er salt å finne.

Dette må du høre mer om!! Velkommen!

Vennlig hilsen
Odd Williamsen