Brunsvika ca. 1890
Av Frank Karlsen
 Av og til dukker det opp ukjent historisk materiale som får historieinteresserte og nostalgikere til starte opp tidsmaskinen. Dette detaljerte gamle kartet viser hvordan eiendomsforholdene var i nedre Brunsvika mot Meldalsholmen en gang på slutten av attenhundretallet. Dessverre er ikke kartet datert, men en kan ved å studere detaljer fastslå omtrentlig tidsperiode.
kart_1 
Nordsiden av Brunsvika på slutten av attenhundretallet. Søndre sløyfe av Rekesvingen går idag omtrent hvor den øverste horisontale bretten er på kartet
 

En kan med sikkerhet si at kartet er eldre enn 1920/21 ettersom det viser klippfiskbrygga før den omfattende ombyggingen som ble utført i denne perioden.

 

I dag kan en med litt fantasi se for seg hvordan den gamle brygga fortonet seg i landskapet ved å se på gemsimsen mellom andre og tredje etasje på østfasaden. Denne har samme lengde og høyde som raftet på brygga før ombygningen. Som det framgår av kartet ble også bygga forlenget mot nord (landsiden).

Eieren av den over 24 mål store eiendommen var på dette tidspunktet Joh. Fr. Nilsen som bare hadde to naboer å forholde seg til. I vest hadde forretningstalentet Morten Helsing Astrup tilegnet seg Meldalsholmen. Astrup drev forøvrig i kompaniskap med Albrigt Knoff i andre halvdel av attenhundretallet og var en av regionens mest kjente forretningsmenn.

 I kommunens arkiv står Joh. Fr. Nilsen også som søker for ombyggingsprosjektet fremlagt for Bygningskommisionen i Kristiansund Oktober 1919. Kartet er dermed neppe vesentlig eldre enn fra slutten av forrige århundreskifte.
kart_astrup
Astrup ble et av de større Norske forretningsforetak og hadde virksomhet også i utlandet. Her er et skjema fra klippfiskbrygga i Brunsvika benyttet ved registrering og telling av fisk

Eiendommen grenset mot nord og øst til Ole Brunsvik som eide store landområder i Brunsvika/Karihola. Astrupkonsernet tilegnet seg seinere Nilsens eiendom og drev klippfisktilvirkning på eiendommen helt fram til 50-tallet.

 

En oppsiktsvekkende detalj på kartet er en bygning som tidligere ikke har vært kjent og som ikke vises selv på de eldste kjente fotografier av området. Denne har stått omtrentlig der Svein Olaf og Wenche Angviks lekestue står plassert i dag ovenfor snuplassen i Brunsvikveien. Hviken misjon bygningen har hatt er usikkert. Sannsynligvis kan dette dreie seg om et mindre fjøs ettersom plasseringen er fra langt fra fjæra til å kunne være et naust.

 

Voksne Brunsvikinger finner også igjen uthuset og utedoen til dagens Brunsvikveien 6 som eksisterte til et stykke ut på 70-tallet.

 

Av andre detaljer det er interessant å merke seg at fyllingen på vestsiden av brygga er av relativt ny dato. For hundre år siden var det en lang smal bukt vendt vestover på dette stedet. Av kartet kan det virke som om det var bygget en trekai på denne siden av brygga.

 Orginalkartet eies av Oddvar og Arne Grønset som i dag eier deler av Nilsens eiendom.
kart_3 
Brunsvika var sparsomt utbygd på slutten av attenhundretallet. Dette var noen av de ytterst få bygninger her ute til utbyggingen startet for alvor på 70-tallet.
kart_4_trans 
Legger man det gamle kartet over dagens situasjonskart kan man se den omtrentlige plasseringen av de bygninger som idag ikke lengre eksisterer.